Camping verlengkabels

De stopcontacten waarop je campingstekkers kunt aansluiten zijn op strategische plekken verdeeld over een kampeerplaats te vinden. Een camping verlengsnoer is nodig om de netspanning vanaf dit punt tot bij je tent, caravan of camper te krijgen. Om de veiligheid van de stroomaansluiting te garanderen moet het camping verlengsnoer aan enkele eisen voldoen. Het is niet slim om van hiervan af te wijken omdat daarmee de veiligheid en het vermogen om de stekker correct aan te sluiten aangetast worden. De beste camping verlengkabels, die aan alle veiligheidseisen voldoen, koop je in onze webwinkel. Bestel voor 22.00 uur om het product morgen al in huis te hebben.

Camping verlengsnoer met CEE stekker

Een camping verlengsnoer is noodzakelijk als je op de camping over een stroomvoorziening wilt beschikken in je tent, vouwwagen, caravan of camper. Vanaf de stopcontacten, die op verschillende plekken op de kampeerplaats staan, kan je met een camping verlengsnoer de netspanning verlengen om deze tot aan je verblijfplaats te laten reiken. Vanaf die plek is het vervolgens mogelijk om het camping verlengsnoer te verdelen in meerdere stroomaansluitingen. Op vrijwel alle campings in Europa worden voor de stroomvoorziening de standaard campingstekkeraansluitingen gebruikt. Dit zijn de blauwe stekkers met drie pennen die ook wel bekend staan als CEE stekkers. De blauwe campingstekkers zitten daarom ook op de uiteindes van een camping verlengsnoer. Aan het ene uiteinde een male, en op het andere uiteinde een female variant van de stekker. Wat deze stekkers bijzonder maakt is niet alleen de drie pennen die zorgen voor de aarde, nul en fase aansluitingen. Tevens voldoet het camping verlengsnoer aan verschillende eisen en normen die betrekking hebben op de veiligheid tijdens het gebruik ervan, iets dat ook volledig door regelgeving is ingekaderd.

Veiligheidseisen en normen

Doordat een camping verlengsnoer voor een aansluiting op netspanning buitenshuis wordt gebruikt, moet deze aan verschillende veiligheidseisen en vastgestelde normen voldoen. De omstandigheden op een camping zijn immers heel anders dan binnenshuis. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met situaties waarin het camping verlengsnoer aan vochtigheid wordt blootgesteld. De kans op een fikse regenbui is immers nooit uit te sluiten als je aan het kamperen bent. Water en elektriciteit zijn geen goede combinatie. Als de twee met elkaar in aanraking komen dan kunnen hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan. Onder andere kortsluiting en zelfs elektrocutie is een reëel gevaar dat kan optreden wanneer een elektriciteitsaansluiting met water in aanraking komt. Een camping verlengsnoer moet hiertegen beschermen door spatwaterdicht te zijn volgens de IP44 norm. Tevens moeten de stekkers op de verlengkabel voldoen aan de IEC 60309 norm, een internationale standaard voor industriële stekkers. De stekkers die aan deze norm voldoen worden ook wel CEE stekkers genoemd en om die reden noemt men de producten op deze pagina ook vaak een CEE verlengsnoer. De kabel van een camping verlengsnoer moet ook aan veiligheidseisen voldoen. Deze staan in de H07RN-F norm. De kabel moet dikker en beter beschermd zijn tegen beschadigingen.

Camping verlengsnoer lengte kiezen

De meest ideale situatie op een camping zou zijn als iedere standplaats een eigen stopcontact heeft waar je jouw netspanning vandaan kunt halen. De realiteit is echter dat dit meestal niet het geval is. Veel campings plaatsen diverse aansluitpunten met verschillende stopcontacten op strategische plekken. Meerdere kampeerders moeten hier gebruik van maken. Deze aansluitpunten kunnen best een flinke afstand van jouw standplaats verwijderd zijn. Om die reden heb je een camping verlengsnoer nodig dat lang genoeg is om deze afstand te overbruggen. Indien je altijd op de duurdere, en daardoor beter georganiseerde, campings verblijft dan zal een camping verlengsnoer van 10 meter voldoende zijn. Onderneem je echter een toertocht en kom je daarbij op verschillende campings waarvan je niet goed weet of deze hun organisatie op orde hebben, dan kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en kiezen voor een camping verlengsnoer van 20 meter. Een goede tip is twee camping verlengsnoeren kopen. Je hebt dan een verlengsnoer achter de hand als eentje defect is en tevens kun je de twee verlengsnoeren met elkaar verbinden om zo in staat te zijn een dubbele afstand te overbruggen.

Aansluiten camping verlengsnoer

Het aansluiten van een camping verlengsnoer is heel gemakkelijk. De CEE stekkers op de uiteindes kunnen maar op een manier op het stopcontact worden aangesloten. Het campingstekker verlengsnoer steek je hier in en vervolgens leg je de kabel netjes weg over de afstand naar je standplaats op de camping. Indien je in een caravan of camper verblijft dan kan je het camping verlengsnoer hier direct inpluggen. Binnen in de verblijfplaats heb je dan stopcontacten die van elektriciteit worden voorzien. Verblijf je in een vouwwagen of tent dan verloopt het aansluiten van het camping verlengsnoer iets anders. Je moet dan namelijk zelf nog voor meerdere stopcontacten zorgen. Dit doe je door het uiteinde van de camping verlengkabel op een verdeeldoos of verdeelkast aan te sluiten die van de grond af is geplaatst. De verdeelkast is de veiligste oplossing. Hierin zitten namelijk verschillende zekeringen en een aardlekschakelaar verwerkt, die de gevaren van kortsluiting en lekstroom voorkomen.

Wat te doen als stopcontact anders is

Op de meeste campings in Europa worden inmiddels aansluitingen voor de blauwe CEE campingstekkers gebruikt. Indien dit toch niet het geval blijkt te zijn, dan is de aansluiting meestal een stopcontact met aardepin die specifiek is aan het land waarin je verblijft. In slechts een enkel geval kom je op campings met een krachtstroomaansluiting waar de rode stekkers met 4 of 5 pennen op aangesloten kunnen worden. In beide gevallen heb je een verloopstekker nodig om de verbinding met het camping verlengsnoer tot stand te brengen. Als je niet zeker weet wat je op de camping waar je verblijft aan gaat treffen dan adviseren we je om bij het camping verlengsnoer ook meteen twee verloopstekkers te kopen. Je hebt dan altijd de zekerheid dat je in staat zult zijn om je camping verlengsnoer op de beschikbare stopcontacten aan te sluiten en daarmee de beschikking hebt over netspanning in je tent, vouwwagen, caravan of camper.

Vragen en advies

Heb je vragen over een camping verlengsnoer, heb je vragen over welke van onze uitvoeringen te kiezen of wens je een meer technische vraag over een camping verlengsnoer te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 8,5
Zeer goed Ik kwam er twee dagen voor mijn vakantie achter dat ik er nog een nodig had. Dankzij de snelle levertijd met een gerust hart de auto ingestapt. 10
Uitstekend Heel blij met mijn verloop adapter, werkte perfect en een fijne vakantie gehad! 8,7
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links