Camping verdeeldozen

Op vakantie gaan met een camper, caravan of met de tent hoort tot de meest voorkomende vakanties bij Nederlanders. Om te kunnen genieten van enig comfort vinden we het dan ook wel fijn om gebruik te kunnen maken van elektriciteit. Hiermee kan de koelkast of koelbox worden gebruikt, kunnen we onze telefoons opladen en hebben we ’s avonds als het donker wordt ook licht. Voor de meeste campings zul je toch echt een camping kabel of camping verdeeldoos met meerdere stroompunten nodig hebben. Deze kabels met blauwe stekkers kunnen worden gebruikt op de meeste campings in Europa en zijn geschikt voor het aansluiten van caravans en campers.

CEE stekker en CEE verdeeldoos

De campingstekker zoals wij die kennen heeft vaak een blauwe stekker aan de ene kant van de kabel en een blauwe contra stekker aan de andere kant. De campingstekker heeft 3 polen of pinnen die gebruikt kunnen worden op campings. Soms komt het voor dat je een rode stekker met 4 of 5 polen hebt. Dit is een krachtstroomstekker die maar zelden op een camping kan worden gebruikt. De officiële benaming van een camping stekker is een CEE stekker. Deze stekkers zijn universeel en kunnen door heel Europa worden gebruikt in tegenstelling tot de gewone stekkers voor in het stopcontact. Als je een campingstekker met een verdeeldoos aan het andere uiteinde gebruikt dan is de officiële benaming hier dan ook CEE stekkerdoos voor. De kleur van de camping stekkerdoos is vaak net zoals de stekker aan de andere zijde ook lichtblauw.

Verschillen tussen verdeeldozen

Een camping stekkerdoos is verkrijgbaar in verschillende soorten. De standaard camping stekkerdoos beschikt over de blauwe stekker en een verdeeldoos met meerdere aansluitpunten voor gewone 230 volt stekkers. Het is ook mogelijk om een camping stekkerdoos te kopen die kan worden aangesloten op krachtstroom. Vaak is er dan naast 230 volt aansluitingen ook een aparte aansluiting in de camping stekkerdoos die gebruikt kan worden voor het aansluiten van een krachtstroomkabel. Het verschil in deze soorten zit dan ook in het vermogen dat door de kabel kan worden vervoerd. Een krachtstroomaansluiting levert namelijk 400 volt en de camping stekkerdoos die hiervoor geschikt is kan dus ook 400 volt aan. Een gewone camping stekkerdoos kan 230 volt leveren. Camping stekkerdozen zijn 2 meter tot 20 meter lang.

Een verloopstuk voor een camping stekkerdoos

Niet elke camping beschikt over dezelfde soort aansluitingen. Het kan zijn dat je op een camping bent waar de aansluiting niet hetzelfde is als de aansluiting die aan jouw camping stekkerdoos zit. Het is daarvoor mogelijk om een verloopstekker te kopen. Zo kan het zijn dat de camping alleen beschikt over een huis-, tuin- en keukenaansluiting voor 230 volt. Er zijn ook campings waar je alleen gebruik kunt maken van een aansluiting voor krachtstroom. Als jouw camping stekkerdoos hier niet voor geschikt is, dan heb je een verloopstekker nodig. Met de verloopstekker kun je de camping stekkerdoos wel op de aansluiting gebruiken. Hiermee wordt ook eventueel het verschil in voltage gecompenseerd zodat je niet ineens 400 volt door de caravan hebt lopen. Een verloopstuk voor uw camping stekkerdoos kan ook gebruikt worden wanneer je een camping stekkerdoos met een stekker hebt terwijl de aansluiting juist om een contra stekker vraagt. Hier zijn ook simpele verloopstekkers voor te krijgen.

Welke stekkerdoos heb je nodig

Het kan per land nog wel eens verschillen welk type stekkerdoos je kunt gebruiken. In de meeste landen en op de meeste campings kun je gewoon terecht met een standaard stekkerdoos. In Frankrijk, met name in het zuiden, komt het nog wel eens voor dat je een verloopstekker nodig hebt omdat de aansluitingen daar soms anders zijn. Campings in Engeland hebben over het algemeen ook gewoon de blauwe camping aansluitingen maar als dit niet het geval is dan kun je geen verloopstekker gebruiken die je normaal bij ons in het stopcontact zou kunnen gebruiken. Het is daarom aan te raden om voor de zekerheid een Engelse verloopstekker te hebben als je naar Engeland gaat om te kamperen. Net als in Frankrijk en Engeland komt het op sommige campings in Zwitserland ook wel eens voor dat de aansluiting niet hetzelfde is als van jouw stekkerdoos. Ook hiervoor kun je een verloopstekker kopen. Weet je dat je naar een camping gaat waar krachtstroom wordt gebruikt, dan kun je het beste een stekkerdoos aanschaffen die hier ook op aangesloten kan worden. In dat geval hoef je geen extra verloopstekker te kopen en kun je de camping stekkerdoos direct gebruiken.

Een camping stekkerdoos kopen

Als je een stekkerdoos wilt kopen dan moet je op een aantal punten letten. Allereerst is het belangrijk dat de camping stekkerdoos ook de lengte heeft die je graag zou willen hebben. Weet je dat je naar een plek op vakantie gaat waar alleen een krachtstroomaansluiting is, zorg er dan voor dat je een camping stekkerdoos aanschaft met de juiste aansluiting. Je kunt ook verschillende verloopstekkers aanschaffen bij jouw camping stekkerdoos zodat je deze overal kunt gebruiken. Kijk ook goed naar het type stekker dat er aan het uiteinde van de kabel zit. Als je een camping stekkerdoos koopt dan kun je het beste een kabel kopen met een camping stekker eraan. Een contrastekker komt ook wel voor maar is niet gebruikelijk op campings. Hiermee voorkom je dat je de camping stekkerdoos niet kunt gebruiken wanneer je de caravan, camper of tent hebt geïnstalleerd op de plaats van bestemming. Tot slot is het natuurlijk ook handig om na te gaan hoeveel contactpunten je wilt hebben voor het eigen gebruik. Als je een koelkast, een lamp en een telefoonlader tegelijkertijd wilt gebruiken dan heb je al minimaal 3 stopcontacten in de camping stekkerdoos nodig.

Vragen en advies

Heb je vragen over een camping verdeeldoos, heb je vragen over welke van onze uitvoeringen te kiezen of wens je een meer technische vraag over een camping verdeeldoos te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 8,5
Zeer goed Ik kwam er twee dagen voor mijn vakantie achter dat ik er nog een nodig had. Dankzij de snelle levertijd met een gerust hart de auto ingestapt. 10
Uitstekend Heel blij met mijn verloop adapter, werkte perfect en een fijne vakantie gehad! 8,7
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links