Camping kabelhaspels

In het huishouden is voor iedereen elektriciteit onmisbaar, maar tegenwoordig geldt dit ook vaker op de camping. Om op de camping veilig over elektriciteit te beschikken, is een speciaal stekkersysteem ontwikkeld. Dit systeem maakt het mogelijk in je tent, vouwwagen of caravan gebruik te maken van een koelkast, verlichting en de oplader van je telefoon. Het bekendste onderdeel van het stekkersysteem is de blauwe campingstekker. Maar er is nog een aantal hulpmiddelen die bij gebruik van stroom op de camping van pas kunnen komen, zoals de camping kabelhaspel. Op deze pagina helpen we met het kiezen van de geschikte camping kabelhaspel voor jouw vakantie.

Wat is een camping kabelhaspel?

Met een haspel kan een snoer, slang of kabel eenvoudig en veilig opgerold en afgerold worden. De haspel maakt het eenvoudig een lang snoer snel op te rollen, zonder dat het in de war raakt. En dat met de nodige snelheid. Een haspel wordt niet alleen op de camping gebruikt, maar ook in de bouw, de landbouw en bij de brandweer. Met behulp van een haspelhendel kan de kabel of slang worden afgerold en opgerold. Een haspel is altijd voorzien van een lange kabel van tientallen meters. dus is een hendel meer dan welkom bij het op- en afrollen. De haspel zorgt ervoor dat er bij het op- en afrollen van de kabel geen kink ontstaat. Als een kabelhaspel wordt gebruikt, is het belangrijk de kabel altijd volledig uit te rollen. Als een deel van de kabel nog om de haspel zit, kan de kabel haar warmte namelijk minder goed kwijt. Hierdoor ontstaat risico op kortsluiting en brand. Een camping kabelhaspel maakt het mogelijk om krachtstroom of netstroom van de aansluiting op de camping naar jouw tent, vouwwagen of caravan te leiden.

Netstroom of krachtstroom?

Het ene uiteinde van de camping kabelhaspel is een stekker die je in de stroomaansluiting op de camping kunt steken. Op veel campings geven de aansluitingen tegenwoordig netstroom van 230 Volt en 16 Ampère. De CEE-stekkers die op deze aansluiting worden gebruikt hebben een blauwe kleur. Ook krachtstroom met een spanning van 400 Volt komt voor op de camping. Voor deze aansluitingen worden rode CEE-stekkers gebruikt. Deze stekkers verschillen in aantal polen. De meest voorkomende camping kabelhaspels zijn 3-polige en 5-polige kabelhaspels. Zorg dat het aantal polen overeenkomt met de aansluiting op de camping. Bij het kopen van een CEE kabelhaspel camping moet je ook weten voor welke aansluiting je ze wilt gebruiken. Sommige camping kabelhaspel zetten krachtstroom om naar netstroom, die je direct voor je apparaten kunt gebruiken. Op de as van deze kabelhaspel vind je bijvoorbeeld 3 aansluitingen waarvan een krachtstroom en twee netstroom geven. Andere kabelhaspels werken alleen als veilig verlengsnoer en verdeeldoos voor netstroom of krachtstroom. Deze haspels maken van de netstroomaansluiting op de camping bijvoorbeeld 5 verschillende aansluitingen voor op de kampeerplek. Let op het onderscheid tussen netstroom en krachtstroom wanneer je een camping kabelhaspel aanschaft.

Aantal aansluitingen van de camping kabelhaspel

Wanneer je weet of je op de camping een netstroom of krachtstroom aansluiting hebt, kun je bedenken hoeveel aansluitingen je zelf wilt gaan gebruiken. Hoeveel apparatuur neem je mee die moeten worden opgeladen of die op elektriciteit werken? Het aantal aansluitingen op de as van de haspel verschilt namelijk. Er zijn camping kabelhaspels met maar een enkele aansluiting, maar ook een camping kabelhaspel met drie of zelfs vijf ingangen is verkrijgbaar. Wanneer je een kabelhaspel koopt is het belangrijk om te bedenken hoeveel aansluitingen jij nodig hebt. Wat je vooral moet bedenken is hoeveel apparaten je tegelijk wilt kunnen gebruiken op je kampeerplek. Wanneer je bijvoorbeeld op zijn minst een koelkast wilt gebruiken, is het niet handig om een kabelhaspel met maar een enkele aansluiting te kopen. De koelkast moet altijd aan de netstroom zitten, waardoor je andere apparaten dus niet kunt gebruiken of opladen. Gemiddeld volstaat voor de meeste mensen (die niet veel elektrische apparaten gebruiken op vakantie) een kabelhaspels met drie aansluitingen op de as. Je kunt dan bijvoorbeeld een koelkast, lamp en oplader gebruiken. Voor mensen die daarnaast meer elektrische apparaten willen gebruiken, zoals een koffiezetapparaat, waterkoker, broodrooster of oven(tje), zal een camping kabelhaspel met vijf aansluitingen wellicht een betere aankoop zijn.

Lengte van de kabel

Heb je een geschikte camping kabelhaspel gevonden voor stroomtoevoer van de camping met het juiste aantal aansluitingen? Dan kun je kijken welke lengte aan kabel je nodig hebt. Het is niet nodig om voor de zekerheid te veel kabellengte te hebben op de haspel. Camping kabelhaspels zijn beschikbaar met een kabel van verschillende lengtes. De meest gangbare lengte voor een camping kabelhaspel is 25 meter. Dit is in de meeste gevallen ruim voldoende om de stroom van de campingaansluiting naar jouw kampeerplaats te krijgen. Wanneer je zeker weet dat je aan een minder lange kabel genoeg hebt, kun je ook een camping kabelhaspel van 20 meter kopen. Als de afstand tussen de stroomtoevoer van de camping en jouw kampeerplaats erg groot is, kun je denken aan een camping kabelhaspel van 50 meter lang. Het is af te raden om voor de zekerheid maar een zo lang mogelijke kabel te kopen. Als je dat wel doet, dien je er dus wel rekening mee te houden de gehele kabel uit te rollen. Zoals eerder vermeld, zorgt een niet volledig afgerolde kabel voor een verhoogd risico op kortsluiting. Denk daarom goed na over de lengte van de kabel voordat je een camping kabelhaspel koopt.

Veiligheidsaspecten kabelhaspel

Een camping kabelhaspel gebruik je om veilig stroom te hebben tijdens het kamperen. Er zijn bij de soorten kabelhaspels ook verschillende veiligheidsaspecten. Sommige camping kabelhaspels zijn voorzien van een speciale oververhittingsbeveiliging. Deze beveiliging kan het risico op oververhitting en kortsluiting aanzienlijk verkleinen. Daarnaast zijn de meeste camping kabelhaspels spatwaterdicht. Sommige kabelhaspels zijn echter nog beter beveiligd tegen water. De mate van waterdichtheid is af te lezen aan de IP-certificaten die je misschien herkent als specificatie bij bijvoorbeeld waterdichte mobiele telefoons. Een camping kabelhaspel met een IP44 kan tegen een spatje (regen)water, terwijl een variant met IP67 certificaat zelfs kan tegen tijdelijk onderdompelen (natuurlijk niet lang en continu in het water). Er zijn ook camping kabelhaspels die beschikken over een uitgang die is voorzien van automatische beveiliging. Behalve de veiligheid van de camping kabelhaspel speelt natuurlijk ook de gebruiker van de kabelhaspel een grote rol wanneer het gaat om de veiligheid. Voor veilig gebruik is het allerbelangrijkste aspect om de juiste stekkers te gebruiken in de juiste aansluitingen.

Vragen en advies

Kies de camping kabelhaspel die je nodig hebt en ga lekker op vakantie! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een camping kabelhaspel?
Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 8,5
Zeer goed Ik kwam er twee dagen voor mijn vakantie achter dat ik er nog een nodig had. Dankzij de snelle levertijd met een gerust hart de auto ingestapt. 10
Uitstekend Heel blij met mijn verloop adapter, werkte perfect en een fijne vakantie gehad! 8,7
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links