Camping stroomkabels

Steeds meer mensen willen de gemakken van thuis ook op de camping ervaren. Op de camping heerlijk een koud drankje uit de koelkast halen of een warm broodje in de oven leggen. Een van de belangrijkste voorwaarden is de aanwezigheid van stroom. Om op een veilige manier gebruik te maken van stroom op de camping is een speciaal stekkersysteem ontwikkeld. Dit speciale systeem is nodig omdat de kabels en stekkers op een camping vaak in aanraking komen met vochtige buitenlucht. De camping stroomkabel is een belangrijk basisonderdeel van het stekkersysteem. Bestel de camping stroomkabel voor 22:00 uur en je hebt hem morgen in huis.

Wat is een camping stroomkabel?

Het speciale stekkersysteem voor de camping herken je aan de blauwe stekkers. Deze blauwe stekkers, die officieel CEE-stekkers heten, zullen veel kampeerders bekend voorkomen. Een belangrijk onderdeel is de camping stroomkabel. Deze is speciaal gemaakt om te gebruiken in de camping in de buitenlucht. Het ene uiteinde van de kabel wordt in de stroomaansluiting van de camping geplaatst, terwijl het andere uiteinde de apparaten in de caravan, tent of vouwwagen van stroom voorziet. Het belangrijkste aspect waar je op moet letten bij het aanschaffen is de aansluitingsingang. Deze ingang moet passen op de uitgang van de stroomtoevoer van de camping. Meestal zal deze uitgang netstroom een spanning van 230 Volt en een sterkte van 16 ampère hebben. Op deze uitgang kan een camping stroomkabel met een blauwe stekker worden aangesloten. Soms is er op de camping echter alleen krachtstroom met een spanning van 400 volt beschikbaar. In dat geval is een extra verdeeldoos of camping haspel nodig om de krachtstroom om te vormen naar netstroom. Voor de apparaten die je thuis gebruikt en nu ook op de camping wilt gebruiken, is bijna altijd netstroom van toepassing.

Lengte van de kabel

De lengte van de stroomkabel is na het type aansluiting misschien wel het belangrijkste aspect wanneer je een camping stroomkabel aanschaft. Je wilt immers niet dat je op de camping bent en de camping stroomkabel te kort blijkt te zijn om de apparaten op jouw kampeerplek van stroom te voorzien. In het meest ideale geval heeft iedere kampeerplaats een eigen stroomtoevoer met netspanning, maar vaak is dit op een camping niet het geval. Soms kan een gedeelde stroomaansluiting enkele tientallen meters verderop zijn. Het is dan aan te raden om in plaats van een standaard camping stroomkabel een camping kabelhaspel of een camping verlengsnoer te gebruiken. Wanneer je wel een eigen stroomaansluiting bij je kampeerplek hebt, is een camping stroomkabel vaak voldoende. De meest voorkomende lengte van een camping stroomkabel is 3 meter. Deze lengte is in de meeste gevallen genoeg om het uiteinde van de stroomkabel naar binnen te krijgen, bijvoorbeeld in je caravan. Omdat het uiteinde van de camping stroomkabel in de meeste gevallen een ‘normale’ stekker is, kun je binnen vervolgens een reguliere stekkerdoos gebruiken. Op vochtige plaatsen in een tent of vouwwagen kun je geen reguliere stekkerdoos gebruiken en zul je ook een verdeeldoos moeten aanschaffen die geschikt is voor deze situaties, de zogenoemde camping verdeeldoos.

Veiligheid van de stroomkabel camping

Zoals bijna iedereen weet zijn elektriciteit en water een gevaarlijke combinatie. Wanneer water met een elektrische aansluiting in aanraking komt kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Kortsluiting en in het ergste geval zelfs elektrocutie zijn de mogelijke gevolgen van water in een elektrische aansluiting. Dit is de reden dat reguliere stekkers, kabels en stekkerdozen niet op vochtige plaatsen gebruikt mogen worden. Het speciale stekkersysteem voor op de camping is juist ontworpen om bestand te zijn tegen vochtige buitenlucht. Voor gebruik van stroom in een vochtige tent of vouwwagen is naast een camping stroomkabel een camping verdeeldoos of verlengsnoer aan te raden. De camping stroomkabel moet voldoen aan speciale veiligheidseisen en is dan ook altijd spatwaterdicht. Dit wordt onderstreept door de IP-certificering van de stroomkabel camping. Deze IP-certificaten worden tegenwoordig ook benoemd bij bepaalde mobiele telefoons die (spat)waterdicht zijn. Ze geven de mate van waterdichtheid van een bepaald product weer. Voor camping stroomkabels is de meest voorkomende mate van waterdichtheid het IP44 certificaat. Dit houdt officieel in dat de stroomkabel spatwaterdicht is. Een ander certificaat dat je tegen kunt komen is het IP67 certificaat. Dan is het zelfs mogelijk dat een stroomkabel kortstondig ondergedompeld kan worden in het water, wat natuurlijk altijd zo veel mogelijk voorkomen moet worden.

Algemene informatie en materiaal

Inmiddels is wel duidelijk dat veiligheid erg belangrijk is bij het gebruik van stroom op de camping. Officiële instanties zoals de ANWB adviseren voor de stroomtoevoer op de camping alleen spatwaterdichte CEE-stekkers te gebruiken. De kabels die worden geadviseerd zijn van het materiaal Neopreen dat te herkennen is aan labels H07RNF, 07RN en RN. De kabels met deze labels zijn niet alleen gemaakt van het waterdichte Neopreen, ze zijn ook dikker en veiliger dan andere kabels. De camping stroomkabels die je in deze webshop vindt, voldoen allemaal aan deze veiligheidseisen. In onze webshop kun je ook losse stukken camping stroomkabel per meter kopen. Deze stukken camping stroomkabel zijn bedoeld om zelf aan de slag te gaan met het verlengen van de stroomkabel. Het gebruik van deze stukken camping stroomkabel is logischerwijs alleen voor professionals weggelegd. Het materiaal waar deze stroomkabels van gemaakt zijn is uiteraard ook Neopreen.

Aansluiten camping stroomkabel

Het belangrijkste voor stroomtoevoer op de camping is dat je de juiste stekker op de juiste aansluiting aansluit. In principe wijst het aansluiten van de camping stroomkabel zich vanzelf. De blauwe campingstekker kan namelijk maar op een manier in de stroomtoevoer van de camping worden geplaatst. Het andere uiteinde van de camping stroomkabel is een stekker zoals je die zeer waarschijnlijk ook in jouw eigen huis gebruikt. Deze stekker kan dan ook op dezelfde manier worden gebruikt en in bijvoorbeeld een koelkast worden gestoken. Er zijn natuurlijk ook stroomkabels beschikbaar met aan beide kanten een blauwe CEE-stekker. Deze stekker kan in veel campers en caravans worden ingeplugd om deze van stroom te voorzien. Wanneer deze blauwe stekker is aangesloten, zul je in de hele camper of caravan stroom uit de stopcontacten krijgen. De aansluitingen voor de hier besproken blauwe stekkers zijn tegenwoordig op bijna iedere camping in Europa te vinden.

Vragen en advies

Kies de camping stroomkabel die je nodig hebt en ga lekker op vakantie! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een camping stroomkabel?
Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 8,5
Zeer goed Ik kwam er twee dagen voor mijn vakantie achter dat ik er nog een nodig had. Dankzij de snelle levertijd met een gerust hart de auto ingestapt. 10
Uitstekend Heel blij met mijn verloop adapter, werkte perfect en een fijne vakantie gehad! 8,7
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links