Krachtstroomkabels

Voor velen bestaat een ultieme vakantie uit kamperen met een caravan, camper of met een tent. Als je comfortabel wilt kamperen dan is het wel zo fijn dat je ook gebruik kunt maken van stroom op de plek waar je bent beland. Zo heb je in de avond verlichting en kunnen eten en drinken gekoeld blijven. Voor het gebruik van stroom op de meeste campings in Europa heb je een blauwe campingstekker nodig met 3 polen. Er zijn echter ook campings waar gebruik wordt gemaakt van krachtstroom en waarvoor je een camping krachtstroomkabel nodig hebt met 5 polen. Een krachtstroomkabel kun je herkennen aan de rode stekkers die gebruikt worden op de uiteinden van de kabel.

Wanneer heb je een krachtstroomkabel nodig?

Krachtstroom is kort door de bocht een aansluiting waaruit meer vermogen komt dan uit een normaal stopcontact. Normaal krijg je een vermogen van 230 volt uit een stopcontact, met krachtstroom hebben we te maken met een vermogen van 400 volt. Dit wordt gebruikt voor apparaten die ook veel stroom nodig hebben. Voor de elektriciteit die we in huizen gebruiken wordt er gebruikgemaakt van één fase in de meterkast. Dit zorgt voor een vermogen van 230 volt. Voor krachtstroom wordt er gebruikgemaakt van drie fasen stroom waarmee 400 volt geleverd kan worden voor krachtstroom. In principe komt krachtstroom wel bij elk huishouden binnen maar wordt in de meterkast verdeeld naar “gewoon” 230 volt. Stel dat je graag krachtstroom in huis zou willen gebruiken dan moet dit door een installateur apart worden aangelegd en moet de meterkast worden omgebouwd. Dit moet door een installateur of erkende monteur gebeuren om ervoor te zorgen dat de energieleverancier ook krachtstroom kan gaan leveren. Pas als het aansluiten van krachtstroom volgens de regels is gebeurd dan kan er krachtstroom worden geleverd. De kosten hiervoor liggen wel een stuk hoger dan bij het gebruik van gewone elektriciteit en verschillen ook per leverancier. Informeer je dus van tevoren goed over de totale kosten die je kunt verwachten.

Waar wordt krachtstroom voor gebruikt?

In huishoudens zie je zelden dat er gebruik wordt gemaakt van krachtstroom. Het komt soms voor dat er krachtstroom wordt gebruikt voor het aansluiten van een elektrisch fornuis. Krachtstroom wordt vaker gebruikt in de industrie voor grote machines of bijvoorbeeld op boerderijen. In de industrie zien we dit terug bij zware lasapparaten of bijvoorbeeld bij een stevige compressor. Tegenwoordig wordt krachtstroom ook vaak gebruikt voor het opladen van elektrische auto’s. Met behulp van een krachtstroomkabel kunnen elektrische auto’s vaak met een snellader binnen korte tijd worden opgeladen. In tegenstelling tot het opladen aan een gewone 230 volt aansluiting kan het met behulp van een krachtstroomkabel vaak wel twee tot drie keer zo snel gaan. De oplaadpaal voor jouw elektrische auto moet wel geschikt zijn voor het gebruik van krachtstroom middels een krachtstroomkabel. Als je gaat kamperen dan is de blauwe campingstekker vaak nodig maar het kan voorkomen dat je gebruik moet maken van een rode krachtstroomkabel. Dat kan voorkomen als je bijvoorbeeld kampeert bij een boer die hier alleen aansluitingen voor heeft.

Verschil tussen een krachtstroomkabel en een campingstekker

Stekkers hebben vaak twee of meer polen. Polen zijn de pootjes aan de stekker waarmee je de stekker in een stopcontact steekt. Voor het gebruik van een campingstekker wordt er gebruikgemaakt van 3 polen en deze is geschikt voor het gebruik op de meeste campings. Ook kan een campingstekker in tegenstelling tot een krachtstroomkabel vaak worden aangesloten op jouw camper of caravan. Een campingstekker herken je aan de robuuste lichtblauwe stekker. Een krachtstroomkabel is rood en maakt niet gebruik van 3 polen maar vaak van 4 of zelfs 5 polen. Dit is nodig zodat er een hoger voltage kan worden geleverd met de krachtstroomkabel voor gebruik van het desbetreffende doel. De aansluiting in een standaard caravan of een camper is vaak niet standaard geschikt voor een krachtstroomkabel. Het komt ook eigenlijk niet voor dat deze voertuigen gebruikmaken van krachtstroom, maar het is wel mogelijk om een krachtstroomkabel aan te sluiten middels een adapter.

Krachtstroom op de camping

Als er wel krachtstroom aanwezig is op een camping en er niet gebruik kan worden gemaakt van de gebruikelijke campingstekkers dan kan de betreffende stroom toch worden gebruikt. Er zijn verloopstekkers te koop die de krachtstroomkabel kunnen aansluiten op een gewone campingaansluiting en ook andersom. Mocht het dus zo zijn dat je op een camping bent aangekomen, gebruik wilt maken van elektriciteit en er is alleen krachtstroom aanwezig, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Zorg er dan voor dat je in het bezit bent van een verloopstekker waarmee de drie fasen stroom van de krachtstroom van 400 volt kan worden teruggebracht naar één fase stroom voor gebruik in de caravan, camper of tent. Vanwege het verschil in het aantal polen is het in elk geval niet mogelijk dat je per ongeluk jouw campingstekker aansluit op een krachtstroomaansluiting. Voor een krachtstroomkabel wordt immers gebruikgemaakt van 4 of 5 polen, terwijl een campingstekker slechts gebruik maakt van 3 polen.

Krachtstroomkabel kopen

Niet alleen voor het gebruik op de camping maar ook voor bedrijven of eventueel voor thuis kun je een krachtstroomkabel kopen. Een krachtstroomkabel is te krijgen in verschillende lengtes en met verschillende eigenschappen. Afhankelijk van het beoogde doel is het belangrijk dat je weet welke kabel je moet kopen. Een krachtstroomkabel kan worden gebruikt met een spanning van 400 volt maar er kan wel verschil zitten in het aantal ampères dat er gebruikt wordt. Je kunt dan ook een kabel kopen die geschikt is voor gebruik met 16 ampère of een krachtstroomkabel die geschikt is voor gebruik met 32 ampère. Verder zit het verschil in kabels met name in de lengte. De kortste krachtstroomkabel die je kunt kopen is 10 meter lang en de langste heeft een lengte van wel 50 meter. De aansluitingen voor een krachtstroomkabel zijn over het algemeen identiek. De meeste kabels hebben namelijk een stekker en een contrastekker. Een stekker gebruikt u in het stopcontact voor de krachtstroom en de contrastekker kan juist gebruikt worden om nog een krachtstroomkabel mee aan te sluiten of om de kabel aan apparatuur mee te koppelen.

Vragen en advies

Heb je vragen over een camping krachtstroomkabel, heb je vragen over welke van onze uitvoeringen te kiezen of wens je een meer technische vraag over een camping krachtstroomkabel te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 8,5
Zeer goed Ik kwam er twee dagen voor mijn vakantie achter dat ik er nog een nodig had. Dankzij de snelle levertijd met een gerust hart de auto ingestapt. 10
Uitstekend Heel blij met mijn verloop adapter, werkte perfect en een fijne vakantie gehad! 8,7
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links